Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τον φρικτό θάνατο 57 συνανθρώπων μας στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει γνωρίσει η χώρα, όμως τα ψέματα και η αποποίηση ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών συνεχίζονται. Κλειδί για τις ευθύνες υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων αποτελεί η 4η επικαιροποιημένη έκδοση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), η οποία κατά κάποιους ενεργοποιήθηκε και κατά κάποιους άλλους όχι.
Το κουβάρι ξετυλίγεται αρχικά με την ανάδειξη της σημασίας του εν λόγω σχεδίου για τις ευθύνες όσων επιχείρησαν ή έδιναν οδηγίες στο πεδίο, αλλά και με τα πρόσωπα τα οποία αλληλοδιαψεύδονται μεταξύ τους μέσω επίσημων εγγράφων αλλά και απολογιών που αποτελούν μέρος της δικογραφίας που χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, Σωτήρης Μπακαΐμης.
Είναι προφανές πως το αφήγημα για την ενεργοποίηση ή μη του Σχεδίου αλλάζει κατά βούληση, με τις δικαστικές αρχές να περιορίζονται σε ρόλο θεατή αφού ούτε οι ίδιοι δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει στο εάν εν τέλει το Σχέδιο είχε ενεργοποιηθεί. Σημειωτέον, εντός της δικογραφίας δεν υπάρχει κάποιο έτερο έγγραφο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο, γεγονός που δεν εμπόδισε τις αρχές να αρχειοθετήσουν μήνυση συγγενών θυμάτων άμεσα σχετιζόμενη με το Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών.
Χαρακτηριστικό των όσων δημοσιεύουμε είναι πως δύο υψηλά πολιτικά ιστάμενα πρόσωπα-άμεσα σχετιζόμενα με την τραγωδία των Τεμπών- που μάλιστα είναι ένοικοι του ίδιου υπουργείου, δεν ομονοούν ούτε στα βασικά.
Ο λόγος για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Βασίλη Παπαγεωργίου, Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Ο μεν από το βήμα της Βουλής έχει υποστηρίξει πως το Σχέδιο ενεργοποιήθηκε και ο δε ενώπιον της Δικαιοσύνης ισχυρίζεται πως ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ. Είναι προφανές πως η αλήθεια δεν μπορεί να βρίσκεται κάπου στη μέση,…