Τι προέκυψε από την έρευνα
-
– Μέγα θέμα με τη χρηματοδότηση του εμβληματικού έργου, τις καθυστερήσεις και την ταμειακή επάρκεια του εργολάβου
-
-Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, η εικόνα επιδεινώθηκε καθώς η Ελληνικό Μετρό άρχισε να κόβει σημαντικά ποσά από τις πιστοποιήσεις που ζητούσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία
-
– Τα 43 εκατομμύρια ευρώ, έχουν πιστοποιηθεί ανεξέλεγκτα χωρίς ο εργολάβος να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά
-
– Αν η κοινοπραξία συνεχίσει να παραδίδει με τον ίδιο ρυθμό, θα απαιτηθούν 68 χρόνια για την ολοκλήρωση της γραμμής 4 του Μετρό
-
– Το μεγαλύτερο μερίδιο ανεκτέλεστων έχει η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ
Του Άρη Χατζηγεωργίου
Φουντώνει το πάρτι στα δημόσια έργα και δίπλα στα θηριώδη ανεκτέλεστα των συμβάσεων που σωρεύουν μεγάλες κατασκευαστικές, εμφανίστηκαν τώρα και τα…ανεξέλεγκτα. Πιο ενδεικτικό ίσως παράδειγμα είναι η σύμβαση για την κατασκευή της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, όπου η κοινοπραξία έχει λάβει ήδη προκαταβολή και πριμ 185 εκατομμυρίων ευρώ αλλά έχει πιστοποιήσει μέσα σε 29 μήνες, εργασίες μόλις 43 εκατομμυρίων. Και όλα αυτά σε ένα έργο 1,28 δισεκατομμυρίων που πρέπει να ολοκληρωθεί σε 96 μήνες.
Η προβληματική πορεία του έργου για την γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας (Αλσος Βεΐκου-Γουδή) προκάλεσε προσφάτως μια αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, στις αρχές Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος (μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ήταν Πρόεδρος της Ελληνικό Μετρό που έχει αναθέσει το έργο), βγήκε σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και απείλησε τον εργολάβο ότι αν ζητήσει παράταση για την παράδοση του έργου, θα πρέπει να επιστρέψει το πριμ των 57 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε προκειμένου να το παραδώσει εμπρόθεσμα.
Όμως, οι δημοσιευμένες αποφάσεις της «Ελληνικό Μετρό» δείχνουν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση της ελαστικότητας ως προς τον έλεγχο των εργασιών που εκτελούνται στην πραγματικότητα.
Περισσότερα…