Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Χαίρομαι που μπορώ να συμμετάσχω σήμερα, μέσω αυτού του βιντεοσκοπημένου μηνύματος, σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Γαλλίας στην UNESCO, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά μια προάσπιση των ιδανικών του Ολυμπισμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της ειρήνης.
Δυστυχώς, αυτή η παγκόσμια γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων σημαδεύεται περισσότερο από ποτέ από τη μάστιγα του πολέμου και της βίας, από την κλιματική κρίση, από τις βαθιές διαιρέσεις και τις κοινωνικές ανισότητες.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μάς δίνουν το έναυσμα να αναλογιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες του Ολυμπισμού. Είναι οι ίδιες αξίες που ενέπνευσαν δύο επιφανείς προσωπικότητες του 19ου αιώνα, τον Γάλλο ανθρωπιστή Pierre de Coubertin και τον Έλληνα διανοούμενο Δημήτρη Βικέλα.
Αυτοί οι δύο οραματιστές συνέχισαν, μετά από αιώνες, την πορεία της ολυμπιακής δάδας και το 1896 επανέφεραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποκαθιστώντας τις θεμελιώδεις αξίες τους: την ειρήνη, την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό.
Η Ολυμπιακή Εκεχειρία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αξιών.
Όπως ακριβώς η Ολυμπιακή Φλόγα, το μήνυμα του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας μπορεί και πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο ή τη θρησκεία. Χωρίς βία. Με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Αυτό το μήνυμα, αυτό το όραμα, έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία υιοθέτησαν από το 1993 ένα σχετικό Ψήφισμα.
Καλούμε, λοιπόν, σήμερα, από την έδρα της UNESCO, όλα τα αντιμαχόμενα μέρη, παντού στον κόσμο, να καταθέσουν τα όπλα κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Είναι μια ευγενής πρόκληση στην οποία ελπίζω ότι όλοι μπορούμε να ανταποκριθούμε.
Σας ευχαριστώ.