Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει και φέτος τον πύρινο εφιάλτη, σπάει τα κοντέρ η επιτελική αστοχία και η διαχείριση των καμμένων εκτάσεων. Μέρος των οποίων όπως αποδείχθηκε αυτές τις ημέρες ξανακαίγεται.
Οι Data Journalists επιχειρούν με μια μεγάλη και πολυεπίπεδη έρευνα προκειμένου να απαντήσουν στο κεντρικό ερώτημα για όσα έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων τριών ετών στην Εύβοια και την Πάρνηθα, αλλά και του 2023 στην Ρόδο και τον Έβρο. Ο απολογισμός κρίνεται ως απογοητευτικός. Τόσο στο θέμα των πρώτων παρεμβάσεων αποκατάστασης και το πλάνο αναδασώσεων μετά τις φωτιές, όσο ακόμα και στην εξέλιξη των δικαστικών υποθέσεων. Εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά είναι λίγες μπροστά στο μέγεθος των καταστροφών.
Στην έρευνά μας συνεργαστήκαμε εκτάκτως με οικολογική οργάνωση από την Ρόδο και την εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη», με ρεπορτάζ και λήψη επιτόπιων φωτογραφιών έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό πού βρισκόμαστε σήμερα, έναν χρόνο μετά τις περσινές πυρκαγιές. Συλλέξαμε επίσης στοιχεία τόσο από την Εύβοια και την Πάρνηθα, αν κι έχει περάσει μεγαλύτερο διάστημα, δίχως τα μηνύματα να είναι ενθαρρυντικά.
Στον «αέρα» οι αναδασώσεις στην Εύβοια
Η φωτιά στο καταπράσινο κομμάτι της Εύβοιας κατεγράφη τον Αύγουστο του 2021 ως η μεγαλύτερη έως τότε δασική καταστροφή με 520.000 στρέμματα καμένα. Ακολούθησαν ένας ποταμός υποσχέσεων και μελετών που κατέληξε σε εξαγγελίες για αναδάσωση 15.000 στρεμμάτων με κόστος 16,8 εκατομμύρια ευρώ.
Ομως η συρρίκνωση αυτή δεν ήταν αρκετή και η προκήρυξη που βγήκε τελικά στον αέρα, έβγαλε τον περασμένο μήνα ανάδοχο τελικά για μόλις 1.480 στρέμματα με κόστος 1,48 εκατομμύρια. Δηλαδή θα αναδασωθεί το 0,28% της συνολικής καμένης έκτασης και θα δαπανηθεί ένα ελάχιστο ποσό σε σύγκριση ακόμη και με το κόστος της μελέτης αναδάσωσης (300.000 ευρώ) που έγινε και με δωρεά από τα Lidl.
Όσο για το σύνολο των αναδασώσεων, οι αριθμοί θα έκαναν τον…