Εξηγήσεις ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με την καταγγελία Έλληνα ιδιώτη, στην οποία γίνεται λόγος για συστηματική παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών εκατομμυρίων χρηστών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), όπως προκύπτει μέσα από επίσημα έγγραφα και αποφάσεις, ενώ αναλυτική έρευνα είχαν δημοσιεύσει και οι Data Journalists.
Διάτρητο το απόρρητο για εκατομμύρια χρήστες κινητής τηλεφωνίας
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία επτά χρόνια η ΑΔΑΕ έχει εκδώσει 96 συνολικά αποφάσεις, με τις οποίες επέβαλε διοικητικά πρόστιμα 8 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των εταιρειών τηλεφωνίας. Ωστόσο, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αναφοράς ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ο επιχειρηματίας Γιώργος Φλωράς ο οποίος είχε προσφύγει στην ΑΔΑΕ το Μάρτιο του 2017, η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών επιβάλλει στις εταιρείες τηλεφωνίας το ελάχιστο πρόστιμο που προβλέπεται, ενώ δεν διαβιβάζει τις αποφάσεις της στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Μάλιστα το ύψος των προστίμων αντιστοιχεί σε μόλις 0,08% των κερδών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για το ίδιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να παραβιάζουν συστηματικά το απόρρητο των επικοινωνιών, μη λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.
Μετά τη συζήτηση, η Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και από την ΑΔΑΕ, όπως αναφέρεται σε επιστολή που εστάλη από τον πρόεδρο της Επιτροπής στον Γ. Φλωρά και δημοσιεύουν οι Data Journalists. Είναι μια ακόμη περίπτωση που η Ελλάδα μπαίνει στο μικροσκόπιο της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι η αναφορά του κ. Φλωρά έχει ήδη παραπεμφθεί και στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού…