- Σε λογαριασμό gmail «ευαίσθητες πληροφορίες… με εμπιστευτικό ή απόρρητο περιεχόμενο ακόμα και για εθνικά θέματα».
- Ο Ελληνοιάπωνας υπάλληλος ΜΚΟ και τα ερωτήματα σχετικά με την χρήση του όρου Greek Yoghurt από ιαπωνική πολυεθνική.
- Τι κατήγγειλε τον Μάρτιο του 2025 στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων διπλωματική υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών.
- Ποιος άναψε το πράσινο φως σε ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία να παρασκευάσει «ελληνικό» γιαούρτι «Μade in Japan» με σήμα την ελληνική σημαία.
Του Βαγγέλη Τριάντη
Απίστευτα πράγματα καταγγέλλονται στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων (και ευαίσθητων) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες των Data Journalists, διπλωματική υπάλληλος που κατά το παρελθόν υπηρετούσε στο Τόκιο, καταγγέλλει σημεία και τέρατα για τον τρόπο που λειτουργούν διπλωματικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, από το 2016 έως τον Αύγουστο του 2018, ο τότε Προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Τόκυο είχε δημιουργήσει λογαριασμό gmail, «χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας και χωρίς αυτό να προβλέπεται στον νόμο, ως diverted back up για τα email του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Τόκιο», όπως καταγγέλλεται. Ο λογαριασμός αυτός περιείχε μεταξύ άλλων «ευαίσθητες πληροφορίες… με εμπιστευτικό ή απόρρητο περιεχόμενο ακόμα και για εθνικά θέματα».
Στον λογαριασμό αυτό φέρεται να είχε δώσει πρόσβαση, παρανόμως, σε ελληνοϊάπωνα υπάλληλο με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ο οποίος ήταν παράλληλα εκτελεστικός Διευθυντής Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού (ΜΚΟ) που χρησιμοποιεί την επωνυμία «Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ιαπωνία». Κάτι που σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, αποτελούσε «προφανή σύγκρουση συμφερόντων». Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες των Data Journalists, στον λογαριασμό της συγκεκριμένης ΜΚΟ φέρονται να είχαν κατατεθεί χρήματα από χορηγίες που είχε δώσει η ιαπωνική πολυεθνική στην οποία είχε παραχωρηθεί…