Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δίνει έναν γενικότερο ορισμό για τα Ιατρικά Απόβλητα, ως τα απόβλητα εκείνα που παράγονται από δραστηριότητες που αφορούν υγειονομική περίθαλψη ανθρώπων -ή ζώων- σε Υγειονομικές Μονάδες (ΥΜ), ερευνητικά εργαστήρια ή ερευνητικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με «φροντίδα υγείας».
Εύλογα προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα, ότι τέτοιου είδους απορρίμματα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη πρόνοια, τόσο κατά τη διαδικασία συλλογής, όσο και κατά την μεταφορά σε μονάδες για την αποστείρωση και ακολούθως την ταφή τους ή για τις κατηγορίες που αυτό προβλέπεται, την αποτέφρωσή τους. Άρα μιλάμε για μια σειρά εξειδικευμένων εργασιών που ακολουθούν ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την επιτυχή διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας.
Για τον λόγο αυτό και εμπλέκονται σε αυτές εξειδικευμένες με το σχετικό αντικείμενο εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των Υγειονομικών Αποβλήτων -επικίνδυνων και μη- εξυπηρετώντας τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας και του συνόλου των Υγειονομικών Μονάδων (ΥΜ) που αυτές καλύπτουν, με αιχμή φυσικά, λόγω όγκου και μεγέθους, τα μεγάλα Νοσοκομεία τους.
Ως «πρωταγωνιστές» λοιπόν, τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, ήταν έως πρότινος, επιφορτισμένα να διεξάγουν τα ίδια διαγωνισμούς για τη διαχείριση των Υγειονομικών Απόβλητων που παρήγαγαν.
Μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19, το υπουργείο Υγείας πήρε την απόφαση, οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη των εταιρειών εκείνων που θα αναλάμβαναν το έργο της διαχείρισης τους, να μην γίνονται από το κάθε Νοσοκομείο ξεχωριστά, αλλά να προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός κεντρικά, ο οποίος θα αναδείξει τις εταιρείες εκείνες που θα το αναλάβουν για κάθε μία από τις επτά ΥΠΕ. Με το σκεπτικό ότι συγκεντρωτικά, θα επιτευχθούν καλύτερες τιμές ανά τόνο, αντί για τις ποσότητες καθενός Νοσοκομείου ξεχωριστά, μιας και ο μεγαλύτερος όγκος εξασφαλίζει σταθερή ροή αποβλήτων,…