Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα, στην Πολιτική Αεροπορία, έπεσαν τρία ιδιωτικά αεροπλάνα και τρία ιδιωτικά ελικόπτερα με συνολικά 5 νεκρούς (Μάλεμε Χανίων 9/11/23, Θήβα 23/9/23, Ηράκλειο 15/12/22, Εύβοια 28/9/23).
Πόσα «Αεροπορικά Τέμπη» θα είχαν συμβεί, αν αυτά τα 6 αεροσκάφη, αντί να πέσουν σε ακατοίκητες ή θαλάσσιες περιοχές, έπεφταν σε πολυπληθείς κατοικημένες περιοχές;
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατεί στις αερομεταφορές αποτελεί το γεγονός ότι προ ολίγων εβδομάδων, βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της ΝΔ (Θεόδωρος Καράογλου), κατέθεσαν Ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα της ασφάλειας των αεροπορικών μεταφορών και της νεοσύστατης Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).
Ταυτόχρονα, το διήμερο 23-24 Απριλίου ο πρόεδρος Μανώλης Καμηλάκης και μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Αερολιμενικών (ΠΑΣΑ), συναντήθηκαν στη Βουλή με τις ηγεσίες, τομεάρχες και εκπροσώπους κόμματων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας), για το σοβαρό ζήτημα της ασφάλειας των αεροπορικών μεταφορών.
Αδιανόητο “ρουσφέτι” στη Fraport – Με τηλεχειρισμό ο έλεγχος 14 αεροδρομίων
Στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι των Αερολιμενικών παρουσίασαν αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση του Νόμου 4757/2020, ενώ διατυπώθηκε η αγωνία των στελεχών του κλάδου, για τον κίνδυνο ατυχημάτων που δημιουργείται από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, καθώς και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποφευχθούν «Αεροπορικά Τέμπη».
Η φράση περί «Αεροπορικών Τεμπών» διατυπώθηκε πρώτη φορά στην Εξεταστική της Βουλής, από τον Διοικητή της ΑΠΑ, Χρήστο Τσίτουρα (κουμπάρος του Δημήτρη Κοπελούζου που, στο παρελθόν εργάζονταν σε εταιρεία του Κοπελούζου, ο οποίος είναι μειοψηφικός μέτοχος της Fraport Greece Α.Ε. μαζί με τον γερμανικό διαχειριστή αεροδρομίων Fraport ΑG), κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του λόγω της θητείας του ως Διευθύνων Σύμβουλος…