- Είδες η ΔΕΗ… Πώς ξεπέρασαν τους περιορισμούς που έθετε η πολεοδομική νομοθεσία για την προστασία της περιοχής από την υπερδόμηση και τα κτίρια «κεντρικών λειτουργιών».
- Το 2000 εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για τη δημιουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης με δόμηση 18.000 τ.μ. γιατί δεν χωρούσε στο οικόπεδο. Τώρα, στο ίδιο οικόπεδο δόθηκε άδεια για 30.423,99 τ.μ.
- Το κτίριο επωφελείται από τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που κρίθηκαν αντισυνταγματικά τον Δεκέμβριο του 2024 από το ΣτΕ.
- Στην οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο του 2024, η ΔΕΗ εμφανίζεται ως 100% ιδιοκτήτης του έργου.
- Πρώην στρατόπεδο Πλέσσα: Γιατί ναυάγησαν οι προσπάθειες να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο με υψηλό πράσινο.
- «Καταπίνουν» και το παρακείμενο οικόπεδο των 1,2 στρεμμάτων της Εθνικής Τράπεζας.
Του Άρη Χατζηγεωργίου
Ένα μεγαθήριο ύψους 19,5 μέτρων και όγκου 123.000 κυβικών μέτρων ετοιμάζεται να κτίσει για τα κεντρικά της γραφεία η ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων, σε περιοχή γενικής κατοικίας. Οι εργασίες για το γιγαντιαίο κτίσμα που θα δεσπόζει απέναντι στα νοσοκομεία Σωτηρία και Γεννηματά έχουν ήδη ξεκινήσει από την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, σπάζοντας τις πρόνοιες που έθετε η πολεοδομική νομοθεσία για την προστασία της περιοχής από την υπερδόμηση και τα κτίρια «κεντρικών λειτουργιών».
Σε μία επίδειξη δύναμης, τα golden boys που επαίρονται για το «μοντέλο ΔΕΗ», βασισμένο στον διπλασιασμό των βασικών χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019, προωθούν με σταθερά βήματα την μετακόμιση των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης από το υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας, στην Χαλκοκονδύλη. Ο χώρος που έχει ήδη αποψιλωθεί από το πυκνό πράσινο που φιλοξενούσε, στέγαζε έως πριν λίγα χρόνια το Στρατόπεδο Πλέσσα. Το σχέδιο έχει μακρά ιστορία μεθοδεύσεων και εκμετάλλευσης των «παραθύρων» που αφήνει το περίπλοκο χωροταξικό πλαίσιο. Μοναδικός κίνδυνος για τα σχέδια της ΔΕΗ, θα μπορούσε να είναι μια προσφυγή, βασισμένη στους…