Εύλογες ανησυχίες αλλά και ερωτήματα σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων που πρόκειται να λειτουργήσουν στη χώρα μας, έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των Data Journalists σχετικά με τα «κούφια» πτυχία τριών διαφορετικών ιδιωτικών κολλεγίων που εδώ και χρόνια λειτουργούν στη χώρα μας.
Πρόκειται για αποφοίτους του τμήματος Νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, του τμήματος Μαιευτικής του Aegean College και αποφοίτους προγραμμάτων σπουδών του City Unity College που παρέχονταν σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι απόφοιτοι οι οποίοι μάλιστα έχουν προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης, τα πτυχία τους δεν είναι αναγνωρισμένα και επομένως δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται εν όψει και της αδειοδότησης μη κρατικών πανεπιστημίων για πρώτη φορά στη χώρα μας αφορά στην εποπτεία του χώρου της μη κρατικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εάν δηλαδή θα εφαρμόζονται πράγματι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα θέσει η ελληνική πολιτεία ή απλά θα συμβεί αυτό που έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει στο παρελθόν: Να θεσπίζονται νόμοι, αλλά να μην εφαρμόζονται.
Οι όροι και προϋποθέσεις για την αδειοδότηση
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο σχετικά με τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πριν από μερικές ημέρες ο γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, παρουσίασε τα βασικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την άδεια λειτουργίας τους.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου είναι να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές, ενώ παράλληλα θα πρέπει «να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από…