- Νέο ρεκόρ τζίρων τα σούπερ μάρκετ: Έκρηξη +25% το 2021-23.
- Η σύγκριση των σημερινών τιμών με την μεγάλη περσινή έρευνα των Data Journalists.
- Στο +56,35% ο καφές, +119,36% το ελαιόλαδο, +39,31% το γιαούρτι, +45,06% τα αυγά, +39% το χαρτί υγείας.
- Κι όμως, το φθινόπωρο του 2022 ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 12%, ενώ τώρα είναι στο 3%. Ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν στο 16% πριν από έναν χρόνο, ενώ τώρα έχει πέσει κάτω από 10%.
- Γιατί τα πρόστιμα δεν «τρομάζουν» σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές ειδών πρώτης ανάγκης.
- Κατά πόσο βοήθησαν ή όχι το «καλάθι του νοικοκυριού», τα πρόστιμα του 2023 και η έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
- Η κόντρα κυβέρνησης και Ανεξάρτητης Αρχής που έστειλε το μήνυμα στην αγορά ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο κατά της αισχροκέρδειας.
Του Βασίλη Γαλούπη
H έκρηξη των τιμών στα σούπερ μάρκετ ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2022, όταν τον Ιούνιο της περσινής χρονιάς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 12%. Παρέμεινε τόσο υψηλά μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τα ράφια των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ να γίνονται όλο και πιο ακριβά, λόγω αυτής της δυναμικής, έως και τα Χριστούγεννα του 2022.
Αλλά τον Νοέμβριο του 2023 ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή «έκλεισε» στο 3%. Τον Σεπτέμβριο είχε πέσει ακόμα και στο 1,6%. Ο πληθωρισμός τροφίμων «χαμήλωσε» κι αυτός κάτω από το 10% πια, όταν τον Ιανουάριο είχε αγγίξει το 16%.
Κι όμως, οι τιμές εξακολουθούν να απογειώνονται σε αρκετά προϊόντα, ενώ σε άλλα έχουν «κολλήσει» στα ήδη «διογκωμένα» επίπεδα που είχαν φτάσει όταν ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν πάνω από 15%.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ενώ οι πληθωριστικοί δείκτες πέφτουν, δεν παρατηρείται κι ανάλογη αποκλιμάκωση των τιμών.
Στις 3 Ιανουαρίου 2023 οι Data Journalists είχαν παρουσιάσει σε δυο μέρη την μεγάλη του έρευνα για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ (ΕΔΩ: Ακρίβεια μέρος β: Αυξήσεις – σοκ ακόμα και 40-60% από τον Νοέμβριο).
Τότε εξετάζαμε τις αυξήσεις – ρεκόρ που είχαν γίνει, την μη παρεμβατικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αν και…