Αδελφοποίηση ή Αποπροσανατολισμός; Όταν ο Δήμος κοιτά… Σερβία και ξεχνά την Κεφαλονιά
Με κάθε επισημότητα και… μυστικότητα, αντιπροσωπεία από την Κεφαλονιά βρέθηκε πρόσφατα στη Σερβία για να “εορτάσει” τα 30 χρόνια αδελφοποίησης με την πόλη Σάμπατς. Ένα γεγονός που, αντί να ενώνει, γεννά περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα απαντά. Και εύλογα.
Διπλωματία με τρύπιο ταμείο: Η Κεφαλονιά σε τουρ εκτός πραγματικότητας
Ποιος αποφάσισε τη σύνθεση της αποστολής; Ποιοι και με ποια ιδιότητα ταξίδεψαν; Δεν έγινε καμία δημόσια ενημέρωση ή πρόσκληση προς τους πολίτες ή τους συλλογικούς φορείς του νησιού. Το δημοτικό συμβούλιο ήταν ενήμερο; Ή πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη αυταρχισμού από μια δημοτική αρχή που συχνά λειτουργεί «εν κρυπτώ και παραβύστω»;
Πρώτα η Σερβία, μετά η Κεφαλονιά – Προτεραιότητες υπό το φακό των εκλογών
Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί το ταξίδι; Μήπως όχι η τιμή της αδελφοσύνης, αλλά η καλλιέργεια εντυπώσεων και η δημιουργία προεκλογικού κεφαλαίου; Η απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης ενισχύει την αίσθηση ότι κάποιοι προσπαθούν να εξαγάγουν πολιτικά οφέλη μέσω δήθεν “διεθνών” επιτυχιών.
Εξαγωγή εντυπώσεων, εισαγωγή ελλειμμάτων – Το νέο success story του Δήμου
Διδασκαλία ελληνικών σε παιδιά της Σερβίας; Πολύ ωραία πρόθεση – αλλά όταν ο ίδιος ο Δήμος Κεφαλονιάς πασχίζει να καλύψει βασικές ανάγκες των δημοτών του, όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς, στις σχολικές υποδομές, στους δρόμους, στα οικονομικά του ίδιου του δήμου, η κίνηση αυτή δεν μπορεί να ιδωθεί παρά ως εξωπραγματική πολυτέλεια. Αν όχι ως απόπειρα αντιπερισπασμού.
Συγκίνηση στο Αργοστόλι: Ένας δρόμος βαφτίζεται, τα προβλήματα μένουν αβάπτιστα
Οδός Σάμπατς στο Αργοστόλι. Είναι αυτή η προτεραιότητα της τοπικής κοινωνίας; Και γιατί δεν έχει προηγηθεί ανάλογη τιμή σε Κεφαλονίτες που προσέφεραν αληθινά στον τόπο αυτό; Ποια ακριβώς είναι η συγκινησιακή σύνδεση που αιτιολογεί κάτι τέτοιο; Ή μήπως το ζητούμενο είναι η ονοματοδοσία να λειτουργήσει ως συμβολική υπογραφή σε μια φιλία… χωρίς περιεχόμενο;
Δημοτική φούσκα made in Serbia – Όταν η εικόνα βαφτίζεται έργο
Ανταλλαγές και “οικονομικά οφέλη”. Σε ποιο αναπτυξιακό πλάνο εντάσσονται όλα αυτά; Ποια μελέτη ή σχέδιο υποστηρίζει τις δηλώσεις περί τουριστικής, πολιτιστικής, ή οικονομικής συνεργασίας; Ή μήπως αρκεί μια φωτογραφία με σημαίες και μερικά χειροκροτήματα για να χτιστούν «διεθνείς σχέσεις»;
Οδός Σάμπατς με στάση… Καρπαθίου – Πώς το φιάσκο έγινε φιέστα
Η ουσία είναι απλή: όταν ένας Δήμος με δομικά οικονομικά ελλείμματα, με ορατές κοινωνικές ανάγκες και με εμφανή διοικητική ασυνέπεια, επιλέγει να κάνει “διπλωματία” στο εξωτερικό, η πρωτοβουλία δεν είναι σύμπτωμα εξωστρέφειας. Είναι ένδειξη απώλειας επαφής με την τοπική πραγματικότητα.
Ταξίδι χωρίς προορισμό – Ο Δήμος Κεφαλονιάς αναζητά δόξα… στο εξωτερικό
Η πολιτική δεν είναι φωτογράφιση. Ούτε τοπική διακυβέρνηση είναι δημόσιες σχέσεις. Είναι ευθύνη, λογοδοσία και έργο με μετρήσιμο αντίκτυπο. Αν ο κ. Μιχαλάτος και η διοίκησή του επιθυμούν να παρουσιάσουν «επιτεύγματα», ας ξεκινήσουν από την Κεφαλονιά. Και ας μας δείξουν πρώτα πώς εξηγούνται τα ελλείμματα και οι αστοχίες. Τα Σερβικά παραμύθια είναι ωραία για τουριστικά φυλλάδια – όχι για τα Δημοτικά Συμβούλια.