Σε θηλιά έχουν μετατραπεί για τους καταναλωτές στην Ελλάδα οι βασικές τραπεζικές υπηρεσίες. Οι προμήθειες για συνήθεις συναλλαγές όπως οι αναλήψεις από ΑΤΜ ή οι ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων, εξελίσσονται σε πραγματικό βρόχο, καθώς είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα υπερκέρδη των τραπεζών από τις προμήθειες δεν «στραγγαλίζουν» μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τις επιχειρήσεις και δη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), που αποτελούν ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Μελέτη της διεθνούς Οργάνωσης Καταναλωτών ανέδειξε σημαντικές ανισότητες στις τραπεζικές χρεώσεις μεταξύ των κρατών μελών, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο.
Μόνο το 2023, τα έσοδα των τραπεζών από τις προμήθειες ανήλθαν στα 1,8 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι τεράστιο το όφελος για τις τράπεζες και δυσβάσταχτο το κόστος για τους καταναλωτές αλλά και για τις επιχειρήσεις. Το 2023, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες ύψους 3,8 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 3,4 δισ. ευρώ το 2022 (αύξηση 11,4%). Σε αυτή την αύξηση συνέβαλε θετικά η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, ως αποτέλεσμα της αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Το καθαρό έσοδο από τους τόκους αυξήθηκε κατά 51,5%, φτάνοντας τα 8,5 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 8,3%, ξεπερνώντας τα 1,798 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο. Με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό καλπάζουν τα έσοδα των τραπεζών στους συγκεκριμένους δύο τομείς και τη φετινή χρονιά. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα έσοδα από τις προμήθειες ξεπέρασαν το 1,457 δισ. ευρώ.
Πρόστιμα – χάδι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Το πρόστιμο ύψους 41,612 εκατ. ευρώ για τις προμήθειες που χρεώνουν τους καταναλωτές τα ιδρύματα, που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα τέλη του 2023 είναι προϊόν συμβιβασμού. Το σωρευτικό πρόστιμο που επιβάλλεται δεν ξεπερνά το 2,5% των συνολικών εσόδων…