- Προκλητικές απολαβές για τα «χρυσά παιδιά» του τραπεζικού κλάδου την ώρα που συνεχίζεται το κύμα αποχωρήσεων προσωπικού και το κλείσιμο καταστημάτων με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
- Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί ανά τράπεζα για τους CEO’s.
- Τι προβλέπουν τα προγράμματα εθελουσίας σε Πειραιώς, Alpha Bank.
- Την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί 20.990 θέσεις και έχουν καταργηθεί 1.416 καταστήματα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Των Data Journalists
Την ώρα που συνεχίζεται ακάθεκτη η μείωση προσωπικού στον τραπεζικό κλάδο, οι απολαβές στα υψηλόβαθμα κλιμάκια αυξάνονται έως και 59% επιβεβαιώνοντας το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των golden boys και των υπαλλήλων του …γκισέ.
Αυτές τις ώρες ολοκληρώνεται το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, με την αποζημίωση για όσους επιλέξουν την άμεση αποχώρηση να φθάνει τις 180.000 ευρώ και τα 220.000 ευρώ για όσους επιλέξουν την αποχώρηση με μακροχρόνια άδεια 2 ετών μετ’ αποδοχών.
Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα προγράμματα πριν από λίγους μήνες στην Alpha Bank με αποζημίωση έως 200.000 ευρώ, την οποία δέχθηκαν 500 υπάλληλοι, έναντι 400 που ήταν ο αρχικός στόχος της τράπεζας.
ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Πώς οι Τράπεζες παγιδεύουν πελάτες με τα «αιώνια ομόλογα»
Κύμα αποχωρήσεων που δεν φαίνεται να κοπάζει άμεσα. Γιατί ο στόχος σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω των αποχωρήσεων προσωπικού και του κλεισίματος καταστημάτων.
Λόγω των διαδοχικών προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει μειωθεί δραματικά. Την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί 20.990 θέσεις και έχουν καταργηθεί 1.416 καταστήματα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Με βάση τα στοιχεία αυτά μόνο την τελευταία τετραετία –δηλαδή μεταξύ 2019 ( 2019-DiktioTrapezon.pdf) και 2022 ( 2022-DiktioTrapezon.pdf)- έχουν χαθεί περισσότερες από 8.550 θέσεις εργασίας.